0

Till Khmerernas gamla rike... Angkor!

Idag så blev det tidig frukost. 0600 stod vi likt utsvultna tyskar vid insläppet till frukostmatsalen, för 0730 så skulle bussen avgå från hotellet och ta oss till denna resas absoluta höjdpunkt: Angkor! Denna tempelstad som har sina anor från 860 efter kristus, då den fungerade som huvudstad och religiöst center i Khmerriket. Angkor består av över hundra tempel. Hela Angkor-området är lika stort som hela Los Angeles (192 kvadratkilometer). Här bodde och levde det runt 1 miljon människor. Bara i det stora templet Angkor Vat så levde det 80 000 människor.

Området är gigantiskt stort, och det är tempelbygnader lite överallt. Dekorationerna på stenväggarna är helt magnifikt uthuggna, med en millimeterprecision överallt. Det måste ha varit en fantastisk syn att få se hela Angkor i sina prakts dagar, med de guldbladsbelagda tempeltopparna, de juvelprydda tempelförmaken, färgsättningarna av alla de uthuggna tempelfasaderna, de 400 elefanterna som drog stenarna fram till templen. Angkor är absolut ett av världens under (även om det inte räknas dit).

På vägen till det största templet, Angkor Vat, så stannade vi till vid det ofullbordade templet Ta Keo. Sägnen säger att detta tempelarbete pågick under 30-40 år. En natt så rullade det in ett rejält åskväder och en blixt slog ner i templet. Detta tolkades som ett tecken från gudarna att de inte gillade detta tempel. Därmed så stoppade man upp arbetet, och förflyttade sig till ett annat ställe och började om på nytt...

Efter besöket vid Ta Keo, så gick vi in genom den bakre porten till Kambodjas nationalsymbol, Angkor Vat. Detta 1300-talskomplex var tillägnat hinduismens gud Vishnu. Det är en häftig känsla att ta sig genom detta område som naturen i mångt och mycket har tagit tillbaka. Träden växer rakt igenom och utanpå husen. Vi gick upp i templets övre våning, och fick en härlig vy över hela området. Det är stört omöjligt att hinna ta in allt man ser. Ska man hinna gå över hela området, så behöver man minst en vecka. Och den tiden har vi tyvärr inte!

Efter 6 underbara timmar på denna plats, så åkte vi nöjda och belåtna tillbaka till vårt hotell. JAg tog tillfället i akt och körde en löprunda i gymmet. Efter duschen så blev det ett glas vin på balkongen, för att därefter åka in i stan för att avnjuta ännu en delikat middag.

0.0/60votes
Voting statistics:
RatePercentageVotes
60%0
50%0
40%0
30%0
20%0
10%0
Click to share thisClick to share this